Jarenlang schaamde ik mij voor mijn “lovehandles”, mijn zwembandje. En dit had een negatieve impact op mijn zelfbeeld. Schaamte is een emotionele pijn en belemmert je zelfacceptatie en zelfvertrouwen. Schaamte is de meest primitieve emotie die iedereen heeft. Schaamte is universeel.

Elke emotie heeft een uniek trillingsniveau/frequentie. Een negatieve emotie heeft een lage frequentie en een positieve een hoge. Schaamte heeft de laagste frequentie van alle emoties en plezier de hoogste frequentie. Ga maar eens terug naar een moment dat je plezier ervaarde. Bij plezier heb je het gevoel alsof je de hele wereld aankan en stroomt je energie. Maar bij schaamte voel je je klein, blokkeert je energiestroom en gaat het vastzitten in je systeem.

Schaamte en perfectionisme

Schaamte en perfectionisme zijn altijd aan elkaar gekoppeld. Bij schaamte koppel je namelijk je eigenwaarde aan wat anderen van je vinden. En dat is precies ook wat perfectionisten doen. Dus heb je last van perfectionisme, dan is het belangrijk om eerst aan je schaamtegevoel te gaan werken.

Schaamte maakt je klein en onzichtbaar. Schaamte zorgt ervoor dat je geen risico’s meer durft te nemen, want je bent bang om te falen. Het blokkeert je creatieve vermogen, je talenten en potentie. Met als gevolg dat je je steeds verder afsluit, want je bent toch niet goed genoeg. Schaamte is dat stemmetje in je hoofd die zegt: ‘Zie je wel dat je niet goed genoeg bent, want je hebt alweer gefaald”.

Verschil tussen mannen en vrouwen.

Vrouwen schamen zich voornamelijk over hun uiterlijk en vinden dat ze er niet goed uit zien. Bijna iedere vrouw heeft wel iets aan haar lichaam waar ze niet tevreden over is. Door de komst van social media wordt dit versterkt, doordat ze zich gaan vergelijken met andere vrouwen. Vrouwen willen perfect zijn in alles. Super aantrekkelijk, slank, mooi en succesvol. De perfecte moeder en partner zijn. Alle ballen in de lucht houden en als dat niet lukt dan schamen ze zich daarvoor.

Mannen schamen zich vooral wanneer ze het gevoel hebben tekort te schieten op hun werk, in hun relatie of tijdens de seks. Ook schamen ze zich als het gaat over geldkwesties (schulden, te weinig verdienen) en slechte prestaties tijdens de sport. Ook schamen ze zich als het gevoel hebben niet een geschikte vader te zijn voor hun kinderen.

3 tips om je schaamte los te laten

 

Tip #1 Schrijf je schaamtegevoelens op.

Koop een mooie journal en schrijf daarin je pijn, je gevoelens en je gedachtes over je schaamte op. Door het te benoemen wordt het voor jezelf duidelijk waar je je over schaamt. Elke verandering start namelijk bij herkenning en erkenning. Waar schaam jij je voor? Hoe voel jij je als je je schaamt? Op welke momenten schaam jij je? Hoe vaak schaam jij je? Wanneer je gaat schrijven gebeurd er iets magisch en het helpt je om dingen los te kunnen laten. Met schrijven ga je het gesprek aan met je onderbewustzijn en is het de start van je groei en blijvende verandering.

Tip #2  Deel je gevoelens met iemand waarmee jij je verbonden voelt.

Zoek iemand uit waarmee je een bijzondere verbinding hebt en waarbij jij je veilig en vertrouwt voelt. Je partner, je vriend/vriendin, een familielid, je sportmaatje, studiegenoot, buurman/buurvrouw, etcetera. Wees je ervan bewust dat die persoon zich ook ergens voor schaamt. Dus dat verlaagt wellicht je drempel om erover te praten. Vind je het nog spannend om erover te praten met een bekende, doe het dan in een community, bijvoorbeeld een besloten facebookgroep of in mijn toekomstige community :-). Het gaat erom dat je je gevoelens gaat uiten en je zal ervaren dat je niet de enige bent die met schaamte rondloopt.

Tip #3 Zijn je gedachten 100% waar?

Ga onderzoeken of de gedachtes die je hebt waardoor jij je schaamt ook echt realiteit zijn. Ik ga je voorspellen dat ze géén 100% waarheid zijn. Namelijk 95% van onze gedachtes zijn gebaseerd op eigen invulling en dus niet gebaseerd op feiten. Toen ik mij schaamde voor mijn lovehandles en daar elke dag mee bezig was, gaven mijn vrouw en kinderen aan dat ik mezelf echt gek aan het maken was. De manier hoe ik er naar keek, was niet reëel. Ik maakte het veel te groot voor mezelf.

Waar schaam jij je voor? Voorbeelden van schaamtegevoelens zijn:

 • Je schaamt je voor je lichaam (buik, billen, heupen, borsten, benen, ogen, haar, huid etcetera).
 • Je schaamt je als je kritiek krijgt.
 • Je schaamt je omdat je kiest voor zekerheid in plaats van je hart te volgen.
 • Je schaamt je omdat je geen perfecte moeder of vader bent.
 • Je schaamt je als je fouten maakt op je werk.
 • Je schaamt je omdat je steeds in dezelfde valkuil stapt.
 • je schaamt je dat je niet succesvol bent.
 • Je schaamt je omdat je gevoelens niet durft te uiten.
 • Je schaamt je als je je targets niet haalt op je werk.
 • Je schaamt omdat je een burn-out hebt of ziek thuis zit.
 • Je schaamt je naar je kinderen toe omdat je gescheiden bent.
 • Je schaamt je omdat ik je je onzeker voelt en bang bent om door de mand te vallen.
 • Je schaamt je omdat je schulden hebt en altijd geld tekort komt.
 • Je schaamt je omdat je ontslagen bent en nu geen werk hebt.
 • Je schaamt je omdat je altijd tijd tekort komt en weinig tijd aan je kinderen besteedt.
 • Je schaamt je omdat je niet alle ballen in de lucht kan houden.
 • En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Stel jezelf de vraag eens over datgene waar jij je voor schaamt: “Is het wel 100% waar?” Is het antwoord daarop nee, dan heb je meteen een brandend verlangen te pakken om er iets aan te doen, Je hebt twee keuzes: accepteren en dus loslaten of hulp zoeken om je daarbij te laten helpen.

De hulp die ik gezocht heb is dat ik onder begeleiding van een coach ruim 10 kg ben afgevallen en mijn buikomvang is verminderd met 11 cm. Elke ochtend kijk ik nu in de spiegel en lach naar mezelf en zeg: “ik ben mooi en ik hou van mezelf”.

Lukt het je niet om je schaamte los te laten?

Heb je al van alles geprobeerd maar lukt het je maar niet om om je schaamte los te laten? Verlang je naar meer zelfvertrouwen, een positiever zelfbeeld en meer innerlijke rust?  Wil jij je weer happy en blij voelen?

Maak nu een afspraak voor een GRATIS Inspiratie Sessie.

Tijdens een Inspiratie Sessie ga ik samen met jou je huidige situatie zo goed mogelijk in kaart brengen. Zo zal ik vragen wat je precies wilt, wat je dromen zijn, wat je grootste verlangens zijn.

En ik zal ook vragen naar wat er voor jou nu lastig gaat op dit moment. Wat zijn je grootste worstelingen? Waar baal je van?

En weet dat als ik denk, dat ik je verder kan helpen, dat ik je dan ga vertellen hoe dat er eventueel uit kan zien.

Is dat okay voor jou?

Dus pak die kans en klik op de link voor een gratis Inspiratie Sessie met mij persoonlijk!

PS: Het kost je niks. Alleen wat tijd. En de mensen die je voorgegaan zijn, hebben het als zeer waardevol ervaren.